Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održan međunarodni simpozijum "Uticaj radona i torona na zdravlje stanovništva"

13.04.2018.


U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, 13. aprila 2018. godine održan je Međunarodni simpozijum „Uticaj radona i torona na zdravlje stanovništva“, u kongresnom centru hotela „Kardial“ u Tesliću.
Simpozijum su otvorili predsjednika ANURS-a akademik Rajko Kuzmanović i ministar za zdravlje i socijalnu zaštitu dr Dragan Bogdanić.
Iskustva u istraživanja prisustva radona o kreiranju radonskih mapa prenijeli su prof. Frančesko Bokikio i prof. Karmela Karpentieri iz Nacionalnog centra za zaštitu od radijacije iz Italije, akademik Perko Vukotić iz Crne Gore, prof. Vanja Radolić sa Univerziteta u Osijeku, prof. Janja Vaupotič sa Instituta Jože Štefan iz Ljubljane, prof. Predrag Kolarž iz Instituta za fiziku u Beogradu, prof. Zdenka Stojanovska iz Makedonije, prof. Feriz Adrović i prof. Zoran Ćurguz iz BiH.
Održavanjem ovog simpozijuma Republike Srpske je i zvanično pokrenula inicijativu i stvorila pretpostavke za provođenje istraživanja na teritoriji Republike Srpske i BiH u ovoj oblasti, što bi u narednom periodu trebalo rezultirati kreiranjem radonske mape za BiH. Treba napomenuti da je Vih jedina evropska zemlja koja još nije ušla u proces izrade radonske mape.
 
Video RTRS
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab