Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održane manifestacije povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja ANURS-a

24.09.2018.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježila je 24. septembra 2018. godine u Banjoj Luci 25 godina od osnivanja.
U okviru programa obilježavanja, održane su svečana sjednica Skupštine Akademije, okrugli sto na temu ``Uloga akademija u razvoju društva budućnosti``, svečana akademija u Banskom dvoru, te je otvorena izložba likovnikh umjetnika na kojoj su predstavljena djela nastala na Međunarodnoj likovnoj koloniji Pliva 2018.
Programu obilježavanja prisustvovali su, pored članova Akademije, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije nauka, Ukrajinske akademije, Makedonske akademije nauka i umjetnosti i drugih visokoobrazovnih i naučnoistraživačkih institucija, mnogobrojni gosti i prijatelji Akademije.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik predsjednika Republike Srpske dr Siniša Karan i izaslanik predsjednice Vlade Republike Srpske gđa. Željka Stojčić, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i drugi gosti.
Tokom svog obraćanja prisutnima, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske  akademik Rajko Kuzmanović rekao je da je za ovih 25 godina postignuto i više nego što se očekivalo, uspostavljena je saradnja sa 12 akademija i naučnih asocijacija iz svijeta, održani su brojni naučni skupovi od kojih je većina bila sa međunarodnim učešćem, publikovano je preko 200 knjiga, realizovano više od 50 naučnih projekata, od kojih je najznačajnija Enciklopedija Republike Srpske.
Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti istakao je:“Mi smo dio istog kontinuiteta, na istom zadatku, na istom putu i tako će biti i dalje, potpuno je svejedno hoću li ja biti na čelu akademije ili Rajko Kuzmanović“.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uočio je koliko je bila vidovita odluka Narodne skupštine 1993. godine kada je odlučila da osnuje akademiju, koja je u svakoj zemlji važna, pa tako i za nas predstavlja vodilju u oblasti nauke, umjetnosti, kulture.
Ministar nauke i tehnologije dr Alen Šeranić najavio je da će i u narednom periodu Miinistarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske zajedno sa Akademijom raditi na tome da odgovorimo izazovima budućeg vremena.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab