Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ПРОМОЦИЈЕ АКАДЕМИЈИНИХ ИЗДАЊА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, ПАЛАМА И ВИШЕГРАДУ
28.06.2013.

Академија наука и умјетности Републике Српске промовисала је своја издања:
  • 26. јуна 2013. године у Источном Новом Сарјеву у просторијама Завода за уџбенике и наставна средства у 18,00 часова.
  • 27. јуна 2013. године на Правном факултету у Палама у 11,00 часова и
  • 27. јуна 2013. године у Вишеграду у биоскопској сали Андрићграда у 18,00 часова.
У склопу ових промоција промовисана су сљедећа издања:

1)    Зборник радова „Република Српска двадесет година развоја“ у Истчном Новом Сарајеву и Палама промовисао је академик Рајко Кузмановић, а у Андрићграду академик Рајко Кузмановић и академик Снежана Савић. Промотори су изнијели да зборник садржи 55 реферата, уводних и поздравних говора са научног скупа „Република Српска двадесет година развоја – достигнућа, изазови и перспективе“, који је одржан у организацији Академије 17. и 18. септембра 2012. године.  Објављени радови, чији су аутори истакнути научници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Русије, САД, Шпаније, Бугарске, Македоније, Италије, Енглеске и Белгије, јасно показују да је Република Српска у двадесетогодишњем периоду остварила значајне резултате у свим областима друштвеног живота, те да је била фактор стабилности у БиХ досљедно се придржавајући Дејтонског мировног споразума.

2)    Монографију „Трактати о уставноправном положају Републике Српске“ промовисао је академик Драго Бранковић, који је казао да књига представља ауторски рад академика Рајка Кузмановића, објављен у Москви на руском језику, у коме су кроз 36 трактата о уставу, уставности и државности, на научни и објективан начин, обједињена најзначајнија питања уставноправног положаја Републике Српске унутар сложене државне структуре Босне и Херцеговине, а на основу Анекса четири Дејтонског мировног споразума.

3)    Зборник радова „Иво Андрић између истока и запада“ промовисао је академик Бранко Летић.  Радови објављени у овом збронику саопштени су на научном скупу „Андрић између Истока и Запада“, који је, у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, одржан 8. и 9. децембра 2011. године, а организован је поводом педесетогодишњице добијања Нобелове награде за књижевност. Истовремено је обухватао и обиљежавање стогодишњице објављивања прве Андрићеве пјесме у Босанској вили и 120-годишњице од његова рођења, изнио је академик Летић.

4)    Књиге “Дела Николе Кољевића“ , у издању Академије наука и умјетности Републике Српске и Службеног гласника Србије, објављене су у шест томова крајем 2012. године. Ова сабрана дјела нашег цијењеног, нажалост преминулог, шекспиролога, есејисте, професора универзитета, високог интелектуалца и потпредсједника Републике Српске, представљају најзначајнији дио његовог животног опуса, сабраног у шест књига: Теоријски основи нове критике, Иконоборци и иконобранитељи, Шекспир трагичар, Андрићево ремек дело, Класици српског песништва, Песник иза песме и Отаџбинске теме. Промоцију је обавио академик Љубомир Зуковић.

5)    Зборник радова „Језик и писмо у Републици Српској“, представља збирку 18 реферата који су изложени на округлом столу „Језик и писмо у Републици Српској, који је у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, одржан 25. новембра 2011. године. Зборник, са својим закључцима, представља документ у коме је изнесено стање о положају и статусу српској језика у Републици Српској. Зборник је промовисао приређивач, академик Слободан Реметић.


Читања 1428


Штампај

2017© btgport.net