Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОДРЖАНО СВЕЧАНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВАДЕСЕТЕГОДИШЊИЦЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
08.12.2013.

Академија наука и умјетности Републике Српске  свечано је обиљежила  20 година постојања и рада  манифестацијама које су одржане 6. и 7. децембра 2013. године. 
Овим поводом свечано је отворена Галерија АНУРС-а 6. децембра  изложбом  ликовних дјела под називом „Сликарство Републике Српске“. Изложбу је приредио академик Миливоје Унковић, а отворио предсједник АНУРС-а академик Рајко Кузмановић.
Централна манифестација – Свечана сједница Скупштине Академије одржана је 7. децембра. Присуствовали су јој, поред чланова Академије наука и умјетности Републике Српске,  бројни гости из земље и иностранству, међу којима предсједник Републике Српске госп. Милорад Додик, министар науке и технологије у Влади Републике Српске проф. др Јасмин Комић, предсједник Црногорске академије наука и умјетности Момир Ђуровић, предсједник Македонске академије наука и умјетнстои Владо Камбовски, потпредсједник Српске академије наука и уметности Љубиша Ракић, представник Шпанске краљевске академије за економију и финансије Хаим Хил Лафуенте, предсједник Глобалног округло стола др Гилберт Фајл и многи други гости.
У уводном дијелу свечаности наступио је хор „Јединство“ извођењем химни „Моја Република“ и „Гаудеамус“, а свечаност је била праћена и солистичким изведбама доцентице Дуње Симић.
Предсједник АНУРС-а академик Рајко Кузмановић одржао је уводну бесједу у којој је дао кратак преглед о значају Академије и њеном раду у протеклих двадесет година, а истакао је и потребу јачања улоге Академије као једног од главних стубова културе и општег напретка.
Свечаном скупу обратили су се предсједник Републике Српске госп. Милорад Додик и други уважени гости са жељом да се Академија развија и прослави још многе годишњице.
Предсједник Републике Српске госп. Милорад Додик  одликовао је Академију Орденом  Његоша  I реда.
Академија наука и умјетности Републике Српске такође је додијелила одликовања и признања својим члановима и свима који су допринијели развоју Академије у протеклом двадесетогодишњем периоду. Додијељене су златне медаље, златне значке, повеље и захвалнице. Златну медаљу примили су чланови – оснивачи, као и чланови који су први бирани у чланству Академије, те предсједник Републике Српске госп. Милорад Додик који је својим залагањем допринио развоју Академије.
Након свечане сједнице одржан је округли сто  на тему „Улога академија наука и умјетности у развоју друштва будућности“. Отворена је широка дискусија на ову тему, у којој су чланови Академије и гости изнијели своја виђења о улози коју Академија треба да има у будућности. Закључено је да, иако постоје различити модели академија у свијету, готово свака Академија има задатак да у времену брзог технолошког напретка буде носиоц научног и умјетничког рада у својој земљи, да треба активно да учествује у креирању политика у овим областима, те да чува и његује културу и традицију свога народа.

Бесједа Предсједника АНУРС академика Рајка Кузмановића на свечаној академији

Галерија слика са централне манифестације

Галерија слика са изложбе ликовних дјела „Сликарство Републике Српске“

Галерија слика са округлог стола „Улога академија наука и умјетности у развоју друштва будућности“


Читања 1417


Штампај

2017© btgport.net