Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ДЕЛЕГАЦИЈА АНУРС УЧЕСТВОВАЛА У РАДУ МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ТРАНЗИЦИЈА У НОВО ДРУШТВО У ПОДГОРИЦИ
21.03.2014.

​Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић и генерални секретар академик Драгољуб Мирјанић учествовали су у раду Међународне научне конференције „Транзиција у ново друштво“, која је одржана у Подгорици 20. и 21. марта 2014. године, у организацији Црногорске академије наука и умјетности, Свјетске академије наука и умјетности, Европске академије наука и умјетности и Асоцијације академија европских земаља. ​
У раду ове конференције учествовало је око 80 угледних научника из региона и свијета, који су изложитли реферате у оквиру тематских области: Политичке и економске промјене; Животна средина, енергија и одрживост; Људи и машине, Опште теме од значаја за човјечанство.
Предсједник Кузмановић учествовао је у раду Конференције са излагањем на тему „Контроверзе у процесу транзиције у ново друштво“, а генерални секретар Мирјанић „Утицај чистих технологија на друштво будућности“.
У оквиру свог излагања предсједник Кузмановић посебан акценат је ставио на процес глобализације, који посебно погађа мале земље и њене народе, а који у овом процесу губе свој идентитет.
На овим принципима креће се изградња новог друштва и друштвеног поретка, као могућег друштва будућности, па је стога потребно препознати његове недостатке и трансформисати постојећи друштвени поредак, како би био изграђен нови, бољи и праведнији, закључио је у свом излагању предсједник Кузмановић. ​У оквиру ове конференције Свјетска академија наука и умјетности и Свејтски универзитетски конзорцијум организовале су посебну сесију посвећену изазовима и новинама у образовању. ​
Након дводневног рада, учесници Конференције усвојили су Декларацију у којој су у три опште тачке изнесене препоруке за будући развој наше планете у дугорочном периоду. Свјетској академији наука и умјетности, Европској академији наука и умјетности и Европској федерацији академија повјерено је да заједно са мрежама еминентних интелктуалаца и сличних институција у свијету, прате развој друштвених промјена и правовремено реагују и достављају своје препоруке политичким лидерима.

Читања 2535


Штампај

2017© btgport.net