Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ПРЕДСЈЕДНИК АНУРС АКАДЕМИК РАЈКО КУЗМАНОВИЋ ПРИМИО ШЕФА ДИПЛОМАТСКОГ УРЕДА КРАЉЕВИНЕ БЕЛГИЈЕ У БиХ JEAN PIERRE BIEBYCK-a
29.04.2014.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић примио је данас, 29. априла 2014. године, шефа дипломатског уреда Краљевине Белгије у БиХ госп. Јean Pierre Biebyck-a. Господин Бибек изразио је интерес да посјети Академију наука и умјетности Републике Српске и да разговара о организацији међународног научног скупа „Први свјетски рат – узроци и посљедице“, који организује АНУРС у Бањој Луци 30. и 31. маја 2014. године.

Током разговора предсједник Кузмановић упознао је господина Бибека да ће скуп који организује Академија наука и умјетности Републике Српске о узроцима и посљедицама Првог свјетског рата бити искључиво научног карактера, те да су његови учесници истакнути научници из Републике Српске, БиХ, Србије, Аустрије, Њемачке, Русије, Мађарске и других земаља. Предсједник Кузмановић нагласио је да је опредјељеност Академије да овај скуп буде базиран искључиво на чињеницама и историјској научној историји која говори о узроцима и посљедицама Првог свјетског рата. Посебно ће се водити рачуна да се у дискусију не уносе актулена политичка збивања, посебно у БиХ. Гаранцију за то пружају компетентни учесници историјске науке.

Поред овог научног скупа који има међународни карактер, одржаће се и друге манифестације у Републици Српској, као и она коју организује Андрићев институт у Вишеграду и Архив Републике Српске. Циљ свих манифестација јесте да се још једном потврди историјска истина о Првом свјетском рату, његовим узроцима и посљедицама, те да се онемогући било какво искривљивање историјских чињеница и појава фалсификата. Господин Бибек је добио јасну слику о форми и садржају, као и намјерама одржавања овог научног скупа.
Читања 829


Штампај

2017© btgport.net