Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

Одржан Симпозијум „Демографска политика у Републици Српској – стварност и потребе“, 4. децембар 2014.
09.12.2014.

У Академији наука и умјетности Републике Српске, 4. децембра 2014. године, одржан је Симпозијум „Демографска политика у Републици Српској – стварност и потребе“. Симпозијум је организован у сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци и Универзитетом у Источном Сарајеву.
Прије почетка овог симпозијума уприличен је пријем код академика Рајка Кузмановића, предсједника АНУРС-а, којем су присуствовали господин Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, проф. др Горан Мутабџија, министар просвјете и културе, академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС-а, проф. др Станко Станић, ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Драшко Маринковић и проф. др Стево Пашалић, који су током разговора потврдили да је ова тема изузетно значајна за Републику Српску.  
Симпозијум је отворио академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а, а учесницима се обратио и господин Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.
У наставку је услиједило излагање појединачних реферата. Проф. др Драшко Маринковића (Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци), кроз излагање на тему „Демографска слика Републике Српске на почетку XXI вијека“, предочио је низ података који су поразни по РС у демографском смислу, те нагласио  неопходност  провођења мјера  популационе политике које би утицале на заустављање негативних тенденција.
Проф. др Стево Пашалић (Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву) изложио је рад „Посљедице будућих демографских промјена у Републици Српској“,  др Мира Мандић (Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци) – „Геопросторне посљедице демографског развоја Републике Српске у контексту промјена насеобинског система“, проф. др Бранислав Ђурђев (Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду) – „Демографски развој и популациона политика Републике Србије“, проф. др Мирјана Рашевић (Институт друштвених наука, Београд) – „Сексуално и репродуктивно здравље у Србији, са посебним освртом на кризу рађања“, док је проф. др Ненад Бабић (Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци) говорио на тему „Процјена стања репродуктивног здравља становништва Републике Српске“. Проф. др Брацо Ковачевић (Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци) обрадио је „Савремене друштвене промјене – криза  породице и депопулација“, а доц. др Дарко Радић (Правни факултет Универзитета у Бањој Луци) имао је реферат на тему „Правни аспекти родитељства и заштита права дјетета“.

На симпозијуму је промовисана и књига проф. др Драшка Маринковића „Демографске детерминанте популационе политике Републике Српске“, о којој су, осим аутора, говорили проф. др Бранислав Ђурђев и проф. др Мирјана Рашевић из Центра за демографска истраживања Института друштвених наука из Београда.

Осим угледних научних радника са два јавна универзитета у Републици Српској, те универзитетâ и институтâ у Србији, симпозијуму су присуствовали помоћници министара, представници Града Бања Лука и других локалних заједница у Републици Српској, те ректор и проректори Универзитета у Бањој Луци. 

По завршетку појединачних излагања услиједила је дискусија, уз напомену да ће закључци и препоруке са овог скупа бити објављени у зборнику радова, заједно са свим изложеним рефератима.Читања 2743


Штампај

2017© btgport.net