Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ИЗЛОЖБА “СВЕДОЧИМ, САМО...“
23.01.2015.

Академија наука и умјетности Републике Српске у сарадњи са Секретеријатом за вјере Владе Републике Српске и уз подршку Кабинета предсједника Републике Српске,  организује изложбу посвећену стогодишњици рођења и пет година од смрти патријарха Павла под називом „Сведочим, само...“.
Свечано отварање изложбе биће одржано 26. јануара 2015. године у 19,00 часова у Галерији АНУРС-а, у улици Бана Лазаревића 1. Ова изложба била је постављена у Музеју Српске православне цркве у Београду, одакле стиже у Бањалуку и  биће отворена до 31. марта 2015. године.
Названа по патријарховој књизи „Сведочим, само...“, изложба кроз фотографије и предмете које је патријарх Павле свакодневно користио, најбоље свједочи и приказује његову личност.
Поред осталог, биће изложени шиваћа машина на којој је себи шио одјећу, алат којим је поправљао своје ципеле, његова обућа, радни сто, предмети и књиге, одежде, ордење, прибор за писање, панагије и напрсни крстови, мантије, капути, обућа, чивилук, алат, ордење, мање познате фотографије, књиге и многи други лични предмети.
Изложба је подијељена у три цјелине, које патријарха Павла приказују кроз свјетовни, монашки и период док је био први међу једнакима. Такође ће бити допуњена текстом и фотографијама о његовом боравку у Републици Српској.
Патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009. године у 96. години живота, а сахрањен је у порти манастира Раковица. На опелу и сахрани испратило га је око 600.000 људи.

Сведочим само....Читања 5084


Штампај

2017© btgport.net