Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

Одржана осма међународна научна конференција „Савремени материјали 2015“, 7. септембар 2015.
07.09.2015.

Осма међународна научна конференција „Савремени материјали“ одржана је 7. септембра 2015. године.
На Конференцији је активно учешствовало 115 научника и истраживача из 16 земаља, а презентовано је 105 радова из различитих области савремених материјала.
Скуп је свечано отворио предсједник АНУРС-а академик Рајко Кузмановић, а учесницима су се пригодним говором обратили министар науке и технологије у Влади Републике Српске проф. др Јасмин Комић и академик Момир Ђуровић, предсједник ЦАНУ.
Радови изложени на овом скупу биће објављени у истоименом зборнику радова или научном часопису „Contemporary Materials“, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске.

У оквиру Осмог међународног научног скупа „Савремени материјали“, одржан је округли сто на тему „Материјали за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине“, а у оквиру реализације укупуних пројектних активности из Унеско партиципацијског програма 2014-2015.
Округлом столу присуствовали су научници из Грчке, Словеније, Бугарске, Србије и БиХ.
Предавања су одржали проф. Јанис Трипанагностопоулос, проф. Исак Карабеговић и проф. Пламен Тсанков. Након ових презентација, учесници округлог стола дискутовали су на тему употребе обновљивих извора енергије и покренуто је питање систематизовања података који се односе на утврђивање реалних капацитета појединих обновљивих извора у државама Западног Балкана.

Монографија „Соларна енергија у Србији, Грчкој и Републици Српској“, аутора Томислава Павловића, Јаниса Трипанагностопоулоса, Драгољуба Мирјанића и Драгане Милосављевић, промовисана је учесницима скупа Савремени материјали уз присуство аутора и рецензента Пантелије Дакића. Књига је резултат вишегодишње научне сарадње у овој области између научних и образовних институција у Републици Српској, Србији и Грчкој.


Програм рада скупа

Галерија фотографија са скупа

Галерија фотографија са округлог стола и промоције монографије


Читања 1986


Штампај

2017© btgport.net