Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

Предсједник АНУРС-а на свечаности поводом обиљежавања јубилеја „Челиначких новина“
27.06.2016.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић присуствовао је, 24. јуна 2016. године, свечаности поводом изласка из штампе 200. броја, „Челиначких новина“. Том приликом похвалио је рад овог мјесечног листа који излази већ 17 година.
„Челиначке новине су огледало ове локалне заједнице и добар примјер културног ентузијазма и стваралаштва“, рекао је, поред осталог, академик Кузмановић.
 Овим поводом, а у знак захвалности за изузетну подршку, академику Кузмановићу је уручен портрет Петра и Милке Кочић (уље на платну), рад младе академске сликарке Рајне Савић из Челинца.
„Академик Кузмановић у континуитету подржава развој челиначког краја у свим сегментима, па и у културном стваралаштву“, истакао је уредник „Челиначких новина“ Борислав Максимовић.
Културна заједница Челинца ове године обиљежава 100 година од смрти Петра Кочића, књижевника и борца за слободу и отаџбину, и 50 година од смрти Петрове супруге Милке Кочић, рођене Вукмановић, једне од најзначајнијих Челинчанки у историји ове општине. Управо је академик Кузмановић у својој монографији Челинац кроз вјекове, још давне 1972. године, писао о значају Петра Кочића и породице Вукмановић за челиначки крај и без његове забиљешке ову угледну породицу би већина Челинчана заборавила. Милкин отац Стева је почетком прошлог вијека био начелник општине Јошавка, која је у то вријеме била административно сједиште данашњег челиначког краја, и власник првог хотела у том крају. Петар Кочић је у својим писмима Милки изражавао одушевљење челиначким крајем и људима, а као посланик у првом Сабору Босне и Херцеговине заступао је и њихове интересе.
Репродукција портрета Петра и Милке Кочић уручена је предсједнику Скупштине општине Челинац Видосаву Кичићу.


Академик Рајко Кузмановић, уредник „Челиначких новина“ Борислав Максимовић, сликарка Рајна Савић и предсједник Скупштине општине Челинац Видосав Кичић.

Читања 938


Штампај

2017© btgport.net