Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

НАУЧНИ СКУП „РЕПУБЛИКА СРПСКА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈА - достигнућа, изазови и перспективе“
29.08.2012.

    Поводом обиљежавања двадесет година успјешног развоја Републике Српске, Академија наука и умјетности Републике Српске, као највиша научна и умјетничка институција од посебног интереса за Републику, организује научни скуп са међународним учешћем, на тему „РЕПУБЛИКА СРПСКА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈА - достигнућа, изазови и перспективе“. Скуп ће се одржати 17. и 18. септембра 2012. године у Бањој Луци.
    Циљ скупа је да се, са научног аспекта, свеобухватно анализира динамика развоја Републике Српске, њена достигнућа у овом двадесетогодишњем периоду, као и перспективе њеног свеукупног развоја, а посебно у погледу статусне и уставне позиције дефинисане Дејтонским мировним споразумом и Анексом IV.
Сматрали смо да је посебно значајно да се на овом скупу сагледа будући политички и правни развој Републике Српске, у оквиру постојећег уставно-правног поретка Босне и Херцеговине.
    Академија наука и умјетности Републике Српске чланица је породице европских националних академија и до сада је организовала већи број научних скупова са међународним учешћем и стекла позитивна искуства.
Предвиђено је да, поред чланова Академије наука и умјетности Републике Српске, активно учешће на скупу узму и представници других академија наука, познати научници из Републике Српске/БиХ и других земаља, и посебно представници међународне заједнице у Босни и Херцеговини. 
    Организациони одбор је, у оквиру основне теме, утврдио четири тематске области:
  • Дејтонски мировни уговор и Република Српска;
  • Друштвено-правни развој Републике Српске;
  • Друштвено-економски и привредни развој Републике Српске;
  • Друштвене дјелатности – достигнућа и стратегије развоја.
Академија наука и умјетности Републике Српске планира објавити посебан зборник радова у коме ће бити објављени реферати са овог скупа.

ПРОГРАМ РАДА НАУЧНОГ СКУПА


Читања 5048


Штампај

2017© btgport.net