Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП „РЕПУБЛИКА СРПСКА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈА – ДОСТИГНУЋА, ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ“
19.09.2012.

    Научни скуп „Република Српска двадесет година развоја – достигнућа,изазови и перспективе“ одржан је у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске 17. и 18. септембра 2012. године.
    Скупу су присуствовали уважени домаћи и страни научници, као и највише руководство Републике Српске и представници њених образовних и културних институција. Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић свечано је отворио скуп и нагласио да ће на скупу говорити умни, толерантни и објективни људи струке и науке, лишени сваке субјективности и нереалности, те да ће на скупу бити сагледани путеви развоја Републике Српске са знатним достигнућима у свим областима друштвеног живота са добром перспективом, али и са одређеним изазовима који ће бити савладани реалним и добронамјерним ставовима, сарадњом, компромисом и проевропском политиком и оријентацијом у циљу учвршћивања мира и толеранције и општег просперитета свих грађана и напретка колективитета Републике Српске и БиХ.
    Предсједник Републике Српске господин Милорад Додик у свом уводном говору оцијенио је да је Српска важан географски и политички сувјект у југоисточној Европи и да је свјесна својих права проистеклих из Дејтонског споразума, наглашавајући да су пред Републиком Српском бројни изазови, како економски тако и политички, али и бројне инвестиције, те да Република Српска није спремна да одустане од основних постулата Дејтона.
    Скупу су се такође обратиили премијер Републике Српске Александар Џомбић и предсједник Народне скупштине РС мр Игор Радојичић. Премијер Џомбић посебно је истакао да је дјеловање и рад Академије наука и умјетности Републике Српске од изузетног значаја за изградњу и развоје Српске, те да ће закључци са скупа извршним властима олакшати одређивање циљева и развоја републике. Предсједник Народне скупштине РС мр Игор Радојичић оцијенио је да је пред Српском још много политичких изазова, а посебан изазов представљаће пу ка Европској унији.
    Након обраћања амбасадора Шпаније и Русије, те представника Српске академије наука  и уметности, Руске академије наука, Црногорске академије наука, Бугарске академије наука и других присутних гостију, настављен је радни дио скупа на коме је изложено 52 реферата у четири тематске области: Дејтонски мировни уговор и Република Српска, Друштвено-правни развој Републике Српске, Друштвено-економски и привредни развој Републике Српске, Друштвене дјелатности – достигнућа и стратегије развоја. Сви реферати биће објављени у посебном зборнику радова са овог скупа, са проширеним апстрактима преведеним на енглески језик, како би и наша и свјетска јавност добила увид у ставове изнесене на скупу.

ПРОГРАМ РАДА НАУЧНОГ СКУПА
ГАЛЕРИЈА СЛИКА


Читања 4108


Штампај

2017© btgport.net