Академија наука и умјетности Републике Српске



Контакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОДРЖАНА СКУПШТИНА АНУРС-а, 22. октобар 2012
22.10.2012.

    У Академији наука и умјетности Републике Српске одржана је данас, 22. октобра 2012. године, са почетком у 12 часова, редовна сједница Скупштине Академије.
    Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, академик Рајко Кузмановић, отворио је сједницу пригодном бесједом.
    Током радног дијела сједнице дискутовано је о Извјештају о раду Академије у протеклом четворогодишњем периоду (од 2008. до 2012. године), покренута је и усвојена иницијатива за израду пројекта развоја Републике Српске до 2020. године, те усвојена информација о току израде пројекта Енциклопедија Републике Српске.
    Чланови Академије сагласили су се да је период од 2008. до 2012. био период у коме је било много активности у свим областима рада Академије: објављено је преко 30 књига, одржано је двадесет научних скупова, радило се на 30 научноистраживачких пројеката, успостављена је сарадња са више академија и научноистраживачких институција из свијета (Српском академијом наука и уметности, Руском академијом наука, Шпанском краљевском академијом за економију и финансије, и другим), а Академија је примљена у чланство Међународног вијећа за науку (ICSU). Такође, једна од најзначајнијих активности јесте трајни смјештај Академије, констатовали су присутни чланови.
    Чланови Академије, преузимајући на себе обавезу да и у будућности доприносе развоју Републике Српске у свим областима, донијели су одлуку да се покрене израда пројекта којим ће бити дефинисане и утемељене основе трајног развоја Републике.
    Пројекат Енциклопедија Републике Српске једна је од најзначајнијих, али и најзахтјевнијих активности, која се одвија према утврђеној динамици. До сада су завршене укупно 3084 одреднице, а у раду се тренутно налазе 633 одреднице. Имајући у виду комплексност припреме овакве врсте лексикографских дјела, очекује се да први том Енциклопедије буде предат у штампу крајем 2013. године.
    На овој сједници Скупштине, а у оквиру изборног дијела, тајним гласањем, једногласно, изабрано је руководство Академије наука и умјетности Републике Српске .

Изабрани су за:
  • предсједника - академик Рајко Кузмановић
  • потпредсједнике – академик Љубомир Зуковић и академик Васкрсија Јањић
  • генералног секретара – академик Драгољуб Мирјанић
  • члана Предсједништва – академик Алекса Буха.
Скупштина је такође потврдила избор:
  • секретара Одјељења друштвених наука – академик Раде Михаљчић, и замјеника секретара – проф. др Снежана Савић, дописни члан
  • секретара Одјељења за књижевност и умјетност – академик Слободан Реметић, и замјеника секретара – академик Гојко Ђого
  • секретара Одјељења природно-математичких и техничких наука – академик Бранко Шкундрић, и замјеника – академик Миливоје Надаждин
  • секретара Одјељења медицинских наука – академик Дренка Шећеров Зечевић, и замјеника секретара – академик Мирко Шошић.
Изабрано руководство Академије, у току наредног четворогодишњег мандата, наставиће извршавати утврђене трајне циљеве и задатке Академије, као и програме рада, који се доносе на крају сваке календарске године за сљедећу годину.








Читања 2049


Штампај









2017© btgport.net