САОПШТЕЊЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОВОДОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ

31.05.2024.


САОПШТЕЊЕ 
АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 
ПОВОДОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ
 
Академија наука и умјетности Републике Српске најенергичније осуђује усвојену резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација и изражава дубоку забринутост за будуће односе у региону и у овом дијелу свијета. 
 
Нелегитимност ове резолуције огледа се у чињеници да Генерална скупштина Уједињених нација нема надлежности да, послије одбијања ове резолуције од стране Савјета безбједности УН, расправља  и о њој поново одлучује. То указује на злу намјеру њених предлагача да, супротно Повељи и досадашњем систему гласања у Генералној скупшини, мијењају правила гласања којима би се њихов приједлог могао задовољити обичном простом већином.
 
Предлагачи су у цијелости на крајње нелегитиман начин занемарили чињеницу да амбасадор Босне и Херцеговине при УН није овлашћен да, сходно Уставу Босне и Херцеговине, износи личне ставове, него мора да заступа ставове Предсједништва Босне и Херцеговине, које по овом питању није ни консултовано, као једини надлежни орган за вођење спољње политике Босне и Херцеговине.
 
Генерална скупштина УН имала је додатну обавезу да о овом посебно води рачуна, јер је Устав Босне и Херцеговине дио међународног уговора познатијег као Дејтонски мировни споразум, који чини основу постојања и опстанка Босне и Херцеговине.
 
Охрабрује чињеница да више од 100 држава није гласало за ову резолуцију. За њу нису гласале највеће земље свијета: Кина, Русија, Бразил, Индија и многе друге које представљају више од 2/3 човјечанства, а што ће неминовно довести до постепеног престанка периода глобализације и доминације у циљу стварања новог, праведнијег и мултиполарног свјетског поретка.
 
Забрињава и чињеница да Генерална скупштина није прихватила мишљење Посебне међународне комисије, коју чине истакнути свјетски научници који се баве истраживањем геноцида у свијету, да у Сребреници није почињен никакав геноцид, него ратни злочин над не само бошњачким, него и над српским народом.
 
Овакав начин предлагања и доношења одлука у Генералној скупшини УН озбиљно угрожава међународно право, међународни правни поредак и Организацију УН као најзначајнију организацију  за чување међународног мира, међународног права и међународног  правног поретка.
 
Управо из тих, али и многих других разлога, Академија наука и умјетности Републике Српске сматра да је наведена резолуција нелегално донесена, да је донесена супротно правилима Организације УН, да представља најозбиљнији преседан, који озбиљно доводи у питање кредибилитет Организације УН и угрожава међународни мир и међународни поредак и да она као таква не може да производи било какве правне посљедице. 
 
Надлежни органи Републике Српске ову резолуцију треба јавно да одбаце, али истовремено и да изразе забринутост због све чешћег кршења међународног права и све чешћих насртаја на међународни правни поредак.   
 
Бања Лука, 31. 5. 2024.
Скупштина АНУРС-а
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб