НАУЧНА ТРИБИНА „ЕКОНОМСКА ПЕРСПЕКТИВА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА“

18.09.2024.


Одбор за економске науке Одјељења друштвених наука АНУРС-а организује научну трибину на тему „Економска перспектива Западног Балкана“. 
Трибина ће бити одржана 18. септембра 2024. године, у 12.00 часова, у Малој сали Академије наука и умјетности Републике Српске. 
 
Уводна излагања ће поднијети: академик Рајко Томаш, редовни члан АНУРС-а, академик Мирослав Јовановић, инострани члан АНУРС-а и, проф. др Марко Ђого, Економски факултет, Источно Сарајево. 
Послије уводних излагања предвиђена је дискусија. 
 
Научна трибина „Економска перспектива Западног Балкана“ покушаће да  одговори на нека од слиједећих питања:
Зашто је Западни Балкан толико важан? Каква је његова економска перспектива? Да ли ће његов геополитички значај за најмоћније земље свијета имати за посљедицу убрзан економски развој или ће он остати ризично подручје на коме се чека расплет велике стратешке игре? Пријети ли Западном Балкану претварање у „сиву зону“ у биполарном свијету? Могу ли земље Западног Балкана саме, промјеном властитих политика и јачањем међусобне сарадње, показати да су способне да буду носиоци властитог развоја и регионалне стабилности? Може ли „Отворени Балкан“ ријешити тињајуће противрјечности земаља Западног Балкана и убрзати њихову интеграцију у Европску унију? Шта Западни Балкан нуди ЕУ, а шта ЕУ Западном Балкану? Да ли је „европска перспектива“ једини избор за Западни Балкан? Да ли ће се чекањем „европске перспективе“ земље Западног Балкана одрећи права и предности властитог развоја? Да ли је обећана европска будућност довољан мотив земљама Западног Балкана да се одрекну вјековних међусобних неспоразума? Тражи ли Европска унија од свих земаља избалансиран однос уступака и предности интегрисања? Да ли је ЕУ искрена према Западном Балкану? Да ли ће интегрисање у ЕУ смањити интересовање за Западни Балкан земаља изван тог простора (Русије, Kине, САД, Турске)? Kаква је будућност Западног Балкана ако се ЕУ распадне или ако буде бескрајно одлагала његову „европску перспективу“?
 
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб