Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

ODRŽAN NAUČNI SKUP „REPUBLIKA SRPSKA DVADESET GODINA RAZVOJA – DOSTIGNUĆA, IZAZOVI I PERSPEKTIVE“

19.09.2012.


    Naučni skup „Republika Srpska dvadeset godina razvoja – dostignuća,izazovi i perspektive“ održan je u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske 17. i 18. septembra 2012. godine.
    Skupu su prisustvovali uvaženi domaći i strani naučnici, kao i najviše rukovodstvo Republike Srpske i predstavnici njenih obrazovnih i kulturnih institucija. Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović svečano je otvorio skup i naglasio da će na skupu govoriti umni, tolerantni i objektivni ljudi struke i nauke, lišeni svake subjektivnosti i nerealnosti, te da će na skupu biti sagledani putevi razvoja Republike Srpske sa znatnim dostignućima u svim oblastima društvenog života sa dobrom perspektivom, ali i sa određenim izazovima koji će biti savladani realnim i dobronamjernim stavovima, saradnjom, kompromisom i proevropskom politikom i orijentacijom u cilju učvršćivanja mira i tolerancije i opšteg prosperiteta svih građana i napretka kolektiviteta Republike Srpske i BiH.
    Predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik u svom uvodnom govoru ocijenio je da je Srpska važan geografski i politički suvjekt u jugoistočnoj Evropi i da je svjesna svojih prava proisteklih iz Dejtonskog sporazuma, naglašavajući da su pred Republikom Srpskom brojni izazovi, kako ekonomski tako i politički, ali i brojne investicije, te da Republika Srpska nije spremna da odustane od osnovnih postulata Dejtona.
    Skupu su se takođe obratiili premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić i predsjednik Narodne skupštine RS mr Igor Radojičić. Premijer Džombić posebno je istakao da je djelovanje i rad Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od izuzetnog značaja za izgradnju i razvoje Srpske, te da će zaključci sa skupa izvršnim vlastima olakšati određivanje ciljeva i razvoja republike. Predsjednik Narodne skupštine RS mr Igor Radojičić ocijenio je da je pred Srpskom još mnogo političkih izazova, a poseban izazov predstavljaće pu ka Evropskoj uniji.
    Nakon obraćanja ambasadora Španije i Rusije, te predstavnika Srpske akademije nauka  i umetnosti, Ruske akademije nauka, Crnogorske akademije nauka, Bugarske akademije nauka i drugih prisutnih gostiju, nastavljen je radni dio skupa na kome je izloženo 52 referata u četiri tematske oblasti: Dejtonski mirovni ugovor i Republika Srpska, Društveno-pravni razvoj Republike Srpske, Društveno-ekonomski i privredni razvoj Republike Srpske, Društvene djelatnosti – dostignuća i strategije razvoja. Svi referati biće objavljeni u posebnom zborniku radova sa ovog skupa, sa proširenim apstraktima prevedenim na engleski jezik, kako bi i naša i svjetska javnost dobila uvid u stavove iznesene na skupu.

PROGRAM RADA NAUČNOG SKUPA
GALERIJA SLIKA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab