Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

ODRŽANA SKUPŠTINA ANURS-a, 22. oktobar 2012

22.10.2012.



    U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske održana je danas, 22. oktobra 2012. godine, sa početkom u 12 časova, redovna sjednica Skupštine Akademije.
    Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, akademik Rajko Kuzmanović, otvorio je sjednicu prigodnom besjedom.
    Tokom radnog dijela sjednice diskutovano je o Izvještaju o radu Akademije u proteklom četvorogodišnjem periodu (od 2008. do 2012. godine), pokrenuta je i usvojena inicijativa za izradu projekta razvoja Republike Srpske do 2020. godine, te usvojena informacija o toku izrade projekta Enciklopedija Republike Srpske.
    Članovi Akademije saglasili su se da je period od 2008. do 2012. bio period u kome je bilo mnogo aktivnosti u svim oblastima rada Akademije: objavljeno je preko 30 knjiga, održano je dvadeset naučnih skupova, radilo se na 30 naučnoistraživačkih projekata, uspostavljena je saradnja sa više akademija i naučnoistraživačkih institucija iz svijeta (Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Ruskom akademijom nauka, Španskom kraljevskom akademijom za ekonomiju i finansije, i drugim), a Akademija je primljena u članstvo Međunarodnog vijeća za nauku (ICSU). Takođe, jedna od najznačajnijih aktivnosti jeste trajni smještaj Akademije, konstatovali su prisutni članovi.
    Članovi Akademije, preuzimajući na sebe obavezu da i u budućnosti doprinose razvoju Republike Srpske u svim oblastima, donijeli su odluku da se pokrene izrada projekta kojim će biti definisane i utemeljene osnove trajnog razvoja Republike.
    Projekat Enciklopedija Republike Srpske jedna je od najznačajnijih, ali i najzahtjevnijih aktivnosti, koja se odvija prema utvrđenoj dinamici. Do sada su završene ukupno 3084 odrednice, a u radu se trenutno nalaze 633 odrednice. Imajući u vidu kompleksnost pripreme ovakve vrste leksikografskih djela, očekuje se da prvi tom Enciklopedije bude predat u štampu krajem 2013. godine.
    Na ovoj sjednici Skupštine, a u okviru izbornog dijela, tajnim glasanjem, jednoglasno, izabrano je rukovodstvo Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske .

Izabrani su za:
  • predsjednika - akademik Rajko Kuzmanović
  • potpredsjednike – akademik Ljubomir Zuković i akademik Vaskrsija Janjić
  • generalnog sekretara – akademik Dragoljub Mirjanić
  • člana Predsjedništva – akademik Aleksa Buha.
Skupština je takođe potvrdila izbor:
  • sekretara Odjeljenja društvenih nauka – akademik Rade Mihaljčić, i zamjenika sekretara – prof. dr Snežana Savić, dopisni član
  • sekretara Odjeljenja za književnost i umjetnost – akademik Slobodan Remetić, i zamjenika sekretara – akademik Gojko Đogo
  • sekretara Odjeljenja prirodno-matematičkih i tehničkih nauka – akademik Branko Škundrić, i zamjenika – akademik Milivoje Nadaždin
  • sekretara Odjeljenja medicinskih nauka – akademik Drenka Šećerov Zečević, i zamjenika sekretara – akademik Mirko Šošić.
Izabrano rukovodstvo Akademije, u toku narednog četvorogodišnjeg mandata, nastaviće izvršavati utvrđene trajne ciljeve i zadatke Akademije, kao i programe rada, koji se donose na kraju svake kalendarske godine za sljedeću godinu.





Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab