Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

NAUČNI SKUP „REPUBLIKA SRPSKA DVADESET GODINA RAZVOJA - dostignuća, izazovi i perspektive“

29.08.2012.


    Povodom obilježavanja dvadeset godina uspješnog razvoja Republike Srpske, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao najviša naučna i umjetnička institucija od posebnog interesa za Republiku, organizuje naučni skup sa međunarodnim učešćem, na temu „REPUBLIKA SRPSKA DVADESET GODINA RAZVOJA - dostignuća, izazovi i perspektive“. Skup će se održati 17. i 18. septembra 2012. godine u Banjoj Luci.
    Cilj skupa je da se, sa naučnog aspekta, sveobuhvatno analizira dinamika razvoja Republike Srpske, njena dostignuća u ovom dvadesetogodišnjem periodu, kao i perspektive njenog sveukupnog razvoja, a posebno u pogledu statusne i ustavne pozicije definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom IV.
Smatrali smo da je posebno značajno da se na ovom skupu sagleda budući politički i pravni razvoj Republike Srpske, u okviru postojećeg ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.
    Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske članica je porodice evropskih nacionalnih akademija i do sada je organizovala veći broj naučnih skupova sa međunarodnim učešćem i stekla pozitivna iskustva.
Predviđeno je da, pored članova Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, aktivno učešće na skupu uzmu i predstavnici drugih akademija nauka, poznati naučnici iz Republike Srpske/BiH i drugih zemalja, i posebno predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. 
    Organizacioni odbor je, u okviru osnovne teme, utvrdio četiri tematske oblasti:
  • Dejtonski mirovni ugovor i Republika Srpska;
  • Društveno-pravni razvoj Republike Srpske;
  • Društveno-ekonomski i privredni razvoj Republike Srpske;
  • Društvene djelatnosti – dostignuća i strategije razvoja.
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske planira objaviti poseban zbornik radova u kome će biti objavljeni referati sa ovog skupa.

PROGRAM RADA NAUČNOG SKUPA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab