Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

UČEŠĆE PREDSJEDNIKA ANURS-a NA 6. KONGRESU PRAVNIKA EVROPE I MEDITERANA

25.09.2014.



Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske, akademik Rajko Kuzmanović, učestvuje  danas i sutra, 25. i 26. septembra 2014. godine u radu Šestog kongresa pravnika Evrope i Mediterana, koji se ove godine održava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Srbije.  Održavanje ovog velikog foruma pravnika pokrenula je Fondacija za kontintentalno pravo Republike Francuske 2008. godine, sa ciljem da se očuvaju tekovine kontinentalnog prava i to kroz unapređenje  odnosa i znanja među pravnicima iz svih grana prava, kroz  razmijenu iskustva i pravne prakse evropskih i mediteranskih zemalja, koje pretežno počivaju na kontinentalnom pravu. 
Od posebnog je značaja što se ovogodišnji kongres održava u Srbiji, kao jednoj od zemalja Balkana gdje su pitanja prava i pravde djelimično zanemarena, a upravo na njima se bazira ukupan društveni i privredni razvoj.  Iako je tema ovogodišnjeg Kongresa Pravda i privredni rast, vodeću ulogu ima pitanje pravde, koja je „majka“ prava i na njoj je zasnovan rad u svim pravnim granama (pravosuđu, advokaturi, zakonodavnim organima i drugim), i bez ostvarivanja pravde nema ni ostvarenja prava i ravnopravnosti svih. Bez obzira na niz specifičnosti koje su vezane za postojanje i  funkcionisanje pravnih sistema u pojedinim državama, zajednička karakteristika jeste da upravo pravni sistem omogućava privredni razvoj i ekonomski rast.
Ovom velikom Kongresu pravnika, prisustvuju predstavnici diplomatskog kora Republike Francuske u Srbiji, sudije Suda Pravde Evropske unije, delegacija ministra pravde Repubublike Francuske, ministar pravde Republike Srbije i ugledni pravnici – naučnici i eksperti svih oblasti prava iz Francuske, Poljske, Njemačke, Italije, Srbije, Maroka, Belgije, Alžira, Egipta. Ovom skupu takođe, na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama sa Republikom Srbijom, prisustvuju i ugledni pravnici iz Republike Srpske, među kojima je i delegacija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koju predvodi akademik Rajko Kuzmanović sa još dva akademika – Vitomirom Popovićem, dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Slobodanom Perovićem.
U toku dvodnevnog rada, pored naučnog, edukativnog i stručnog značaja,    ovaj veliki forum pravnika predstavljaće mjesto koje okuplja sve kulture i pravne tradicije pristune u evropskim i mediteranskim zemljama i omogućiće pravnim stručnjacima da se sretnu i uspostave kontakte u cilju razvijanja prava i pravde i realizovanja budućih projekata od zajedničkog interesa.

 


 

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab