Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održan okrugli sto „Ambrozija – opasna invaziona i alergena biljna vrsta“

03.10.2014.



Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Odjeljenje prirodno-matematičkih i tehničkih nauka – Odbor za životnu sredinu, prostorno planiranje i održivi razvoj ANURS-a, održalo je Okrugli sto „Ambrozija – opasna invaziona i alergena biljna vrsta“ 30. septembra 2014. godine.
Predavače i učesnike Okruglog stola pozdravio je akademik Vaskrsija Janjić, predsjednik Organizacionog odbora, a Okrugli sto je otvorio akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a.
Akademik Vaskrsija Janjić, prof. dr Sava Vrbničanin, dr Ljiljana Radivojević, dr Vladan Jovanović, prof. dr Vojislav Trkulja i doc. dr Siniša Mitrić su u svojim referatima govorili o porijeklu i rasprostranjenosti ambrozije u svijetu, Evropi i  na području Srbije i Republike Srpske, njenoj biologiji, produkciji sjemena i polena, kao i osnovnim karakteristikama alergena polena ambrozije. Posebno je ukazano na štetnost ambrozije u poljoprivredi i mogućnosti njenog suzbijanja. Nataša Tanasković, specijalista pulmolog, govorila je o simptomima, dijagnostici i liječenju bolesti izazvanih polenom ambrozije.
Prihvaćen je prijedlog akademika Vaskrsije Janjića da se zaključci sa Okruglog stola dostave adekvatnim institucijama u Republici Srpskoj koje imaju nadležnost u u suzbijanju ove opasne invazione i alergene biljne vrste.



















 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab