Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Simpozijum „Funkcionalna anatomija, patologija, dijagnostika i terapija krvnih sudova glave i vrata“, 28. novembar 2014.

24.11.2014.


Odbor za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS-a organizuje Simpozijum „Funkcionalna anatomija, patologija, dijagnostika i terapija krvnih sudova glave i vrata“.
Simpozijum će se održati u Velikoj sali ANURS-a, u petak 28. novembra 2014, sa početkom u 14.00 časova.
Moždani udar je jedna od najtežih i najčešćih bolesti savremenog čovjeka. To je ne samo veliki zdravstveni već i socijalno-ekonomski problem. Na globalnom nivou, po uzroku smrtnosti je na trećem, a invaliditeta na prvom mjestu. Najčešći uzroci moždanog udara su patološke promjene na krvnim sudovima vrata i glave (40−60%). Faktori rizika koji dovode do njih su: povišen krvni pritisak, šećerna bolest, srčane bolesti, povišeni lipidi u krvi, pušenje, gojaznost, stres i ranije pojave ove bolesti kod članova porodice. 
U Republici Srpskoj postoji veliki broj stanovnika sa tzv. faktorima rizika za nastanak moždanog udara koji nisu u mogućnosti da urade ultrazvučno ispitivanje istih. Najčešći razlozi za to su: nedostatak kadrova, nedovoljan broj ultrazvučnih aparata, isključenost iz zdravstvenog osiguranja i nemogućnost plaćanja pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama. Prisutna je i tendencija negativnog prirodnog priraštaja (starenje stanovništva, zbog sve većeg broja umrlih u odnosu na rođene).
Cilj organizovanja ovog simpozijuma je da se podigne nivo znanja zdravstvenih radnika o fiziologiji i patologiji krvnih sudova vrata i glave. Samim tim će se i zdravstveno stanje stanovništva podići na viši nivo (sprečavanje smrtnosti, smanjenje invalidnosti) i smanjiti troškovi izdvajanja za zdravstvenu zaštitu i za njegu nepokretnih osoba čija je imobilnost prouzrokovana infarktom mozga.

PROGRAM RADA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab