Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Simpozijum „Demografska politika u Republici Srpskoj – stvarnost i potrebe“, 4. decembar 2014.

24.11.2014.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizuje Simpozijum „Demografska politika u Republici Srpskoj – stvarnost i potrebe“, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.
Simpozijum će se održati u Velikoj sali ANURS-a, u četvrtak 4. decembra 2014, sa početkom u 11.00 časova.
S obzirom na to da je osnovna i istovremeno najnepovoljnija karakteristika demografskog razvoja Republike Srpske u posljednjih desetak godina intenzivno smanjenje prirodnog priraštaja i nedovoljno rađanje djece, Odbor za reproduktivno zdravlje i demografiju Odjeljenja medicinskih nauka proteklih godina organizovao je nekoliko skupova posvećenih reproduktivnom zdravlju i demografskoj problematici.
Vlada, kao legitimni nosilac vlasti u svakoj zemlji, jeste i treba da bude ključni implementator populacione politike, ali ta politika ne može da se provodi samo na nivou države nego je važno da i lokalna zajednica bude u to uključena. Pored  državne i lokalne samouprave, savremena populaciona politika trebalo bi da uključuje naučne i sve druge institucije i asocijacije u društvu (nevladine organizacije, privatni sektor, medije) koje imaju svoju ulogu i značaj kada je u pitanju ova oblast.
Cilj organizovanja ovog simpozijuma je da naučni radnici pokušaju da daju svoj doprinos u sagledavanju potreba za adekvatnijim mjerama populacione politike, a radi zaustavljanja negativnih demografskih tendencija na prostoru Republike Srpske.

PROGRAM RADA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab