Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI SA SANU

25.09.2015.


Delegacija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u sastavu: predsjednik akademik Rajko Kuzmanović, potpredsjednik akademik Ljubomir Zuković, potpredsjednik akademik Vaskrsija Janjić i generalni sekretar akademik Dragoljub Mirjanić, posjetila je Srpsku akademiju nauka i umetnosti 21. septembra 2015.  godine. Goste su primili članovi Izvršnog odbora SANU:  predsjednik akademik Vladimir Kostić, potpredsjednik akademik Ljubomir Maksimović, generalni sekretar Marko Anđelković i predsjednik Ogranka u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović. Sastanku su takođe prisustvovali predstavnici odjeljenja SANU: akademik Dragoš Cvetković, akademik Miroslav Gašić, akademik Teodor Atanacković, akademik Veselinka Šušić, akademik Predrag Piper, akademik Danilo Basta, akademik Dragoljub Živojinović, akademik Milan Lojanica; direktor Predstavništva RS u Beogradu gospodin Mlađen Cicović;upravnici jedinica SANU: akademik Vasilije Krestić, akademik Dušan Otašević, dop. član Miro Vuksanović; raniji članovi Izvršnog odbora: akademik Nikola Hajdin, akademik Ljubiša Rakić, akademik Dimitrije Stefanović; članovi ANURS: akademik Desanka Kovačević-Kojić i akademik Svetozar Koljević, kao i zamjenik upravnika poslova g-đa Dragana Petrović Rađenović.

Predsjednik SANU akademik Vladimir Kostić poželio je dobrodošlicu gostima i naglasio da je saradnja i zajedničko djelovanje SANU i ANURS jedini način da se odoli stalnim pokušajima cjepanja srpskog duhovnog prostora, te da je neophodno da akademije budu još aktivnije i konstantno rade na održavanju samosvjesti svoga naroda.

Predsjednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović se zahvalio na prijemu i naglasio da je SANU pružala podršku radu ANURS još od njenog osnivanja 1996. Godine. Predsjednik Kuzmanović je rekao da ANURS uvijek nastoji da obilježi značajne godišnjice iz istorije i kulture, te tako ove godine obilježava stogodišnjicu rođenja Branka Ćopića. Takođe je naglasio da u gotovo svim aktivnostima učestvuju i kolege iz SANU. Predsjednik Kuzmanović je skrenuo pažnju da je izdavačka aktivnost veoma živa, te da ANURS radi na jednom od  najznačajnijih projekata – Enciklopediji Republike Srpske. U okviru međunarodne saradnje potpisani su sporazumi sa više akademija, ostvareno je članstvo u Međunarodnom vijeću za nauku, a u toku je realizacija članstva u ALLEA – evropskoj federaciji akademija, te bi u tom smislu pomoć SANU bila dragocijena.

Nakon razgovara članova izvršnih odbora i diskusije prisutnih akademika i gostiju, zaključeno je da će članovi ANURS i SANU uvijek biti pozivani kao učesnici ili gosti u svim aktivnostima koje jedna od akademija organizuje, a rukovodstva akademija povremeno će se sastajati i učestvovati na godišnjim skupštinama.
Sve naučne aktivnosti pokretaće odjeljenja dviju akademija. U narednom periodu, na osnovu predloga odjeljenja biće sačinjen zajednički program rada za 2016. godinu.
Ovaj susret okončan je svačanim činom potipisavanja Sporazuma o saradnji, koji je u ime ANURS potpisao akademik Rajko Kuzmanović, a u ime SANU akademik Vladimir Kostić.







Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab