Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održano naučno predavanje „Savremena saznanja o vasioni“, akademika Branka Dragovića

06.10.2023.



U organizaciji Odjeljenja prirodno-matematičkih i tehničkih nauka ANURS-a akademik Branko Dragović održao je 6. oktobra 2023. godine naučno predavanje „Savremena saznanja o vasioni“. 
 
Akademik Branko Dragović je predsjednik Srpske akademije nelinearnih nauka iz Beograda i spoljni saradnik Matematičkog instituta SANU i Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci bio je 15 godina gostujući profesor studentima fizike. 
 
Akademik Dragović govorio je o osnovnim saznanjima o vasioni koja najviše interesuju ljude, a to je tzv. tamna materija. Prema savremenom kosmološkom modelu, vasiona se sastoji od  68% tamne energije, 27% tamne materije i samo 5% naše standardne materije. Priroda tamne energije i tamne materije, kao i moguća modifikacija Ajnštajnove teorije gravitacije, spadaju u fundamentalne probleme savremene kosmologije i nauke uopšte.
 
U svom naučno-popularnom predavanju akademik Dragović dao je pregled osnovnih savremenih saznanja o vasioni kao cjelini i mogućem rješenju navedenih fundamentalnih problema.
 
Predavanju akademika Dragovića prisustvovali su, pored članova ANURS-a, nastavnici i saradnici Univerziteta u Banjoj Luci. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab