Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

SVEČANIM MANIFESTACIJAMA OBILjEŽENO 30 GODINA OD OSNIVANjA ANURS-a

23.10.2023.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježila je 19. i 20. oktobra 2023 godine 30 godina od osnivanja. Program obilježavanja ovog jubileja započeo je 19. oktobra promovisanjem IV  i V toma Enciklopedije Republike Srpske i otvaranjem izložbe "U velikom formatu``, autora Jelene Mežinski Milovanović, kojom su obuhvaćena djela najznačajnijih srpskih slikara iz druge polovine 20. vijeka, među kojima su Milosavljević, Omčikus, Čelebonović, Reljić, Lubarda, Srbinović, Veličković, Popović i Mihailović.

Narednog dana, 20. oktobra, održana je svečana sjednica Skupštine Akademije i Svečana akademija u Banskom dvoru uz prigodni program. Predsjednik Akademije akademik Rajko Kuzmanović održao je prigodnu besjedu u kojoj je istakao rezultate rada Akademije u proteklih 30 godina i ulogu koju ima u društvu. Prisutnima su se obratili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, gospodin Nenad Stevandić, predsjednik SANU-a akademik Zoran Knežević i akademik Jelena Guskova, predstavnik Ruske akademije nauka. Ovom prilikom Akademija je dodjelila priznanja zaslužnima za njen rad i razvoj tokom proteklih 30 godina. Najviše priznanje Zlatna povelja uspješnosti i solidarnosti dodjeljena je predsjedniku Republike Srpske, gospodinu Miloradu Dodiku. Priznanja su dodjeljena i članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović,predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku SANU akademiku Zoranu Kneževiću i akademiku Jeleni Guskovi iz Ruske akademije nauka.

Od posebne važnosti za razvoj Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske je djelovanje i rad njenih članova, kao i  saradnja sa drugim akademijama, pa su tako, na svečanoj sjednici Skupštine Akademije, uručena priznanja članovima ANURS-a, Srpske akademije nauka i umetnosti i Ruske akademije prirodnih nauka. 

Manifestacijama su prisustvovali članovi ANURS-a, predstavnici akademija iz okruženja i svijeta, predstavnici vlasti i javnih institucija iz Republike Srpske

 

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab