Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

SAOPŠTENjE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI REPUBLIKE SRPSKE POVODOM REZOLUCIJE O SREBRENICI

31.05.2024.


SAOPŠTENjE 
AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI REPUBLIKE SRPSKE 
POVODOM REZOLUCIJE O SREBRENICI
 
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske najenergičnije osuđuje usvojenu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i izražava duboku zabrinutost za buduće odnose u regionu i u ovom dijelu svijeta. 
 
Nelegitimnost ove rezolucije ogleda se u činjenici da Generalna skupština Ujedinjenih nacija nema nadležnosti da, poslije odbijanja ove rezolucije od strane Savjeta bezbjednosti UN, raspravlja  i o njoj ponovo odlučuje. To ukazuje na zlu namjeru njenih predlagača da, suprotno Povelji i dosadašnjem sistemu glasanja u Generalnoj skupšini, mijenjaju pravila glasanja kojima bi se njihov prijedlog mogao zadovoljiti običnom prostom većinom.
 
Predlagači su u cijelosti na krajnje nelegitiman način zanemarili činjenicu da ambasador Bosne i Hercegovine pri UN nije ovlašćen da, shodno Ustavu Bosne i Hercegovine, iznosi lične stavove, nego mora da zastupa stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje po ovom pitanju nije ni konsultovano, kao jedini nadležni organ za vođenje spoljnje politike Bosne i Hercegovine.
 
Generalna skupština UN imala je dodatnu obavezu da o ovom posebno vodi računa, jer je Ustav Bosne i Hercegovine dio međunarodnog ugovora poznatijeg kao Dejtonski mirovni sporazum, koji čini osnovu postojanja i opstanka Bosne i Hercegovine.
 
Ohrabruje činjenica da više od 100 država nije glasalo za ovu rezoluciju. Za nju nisu glasale najveće zemlje svijeta: Kina, Rusija, Brazil, Indija i mnoge druge koje predstavljaju više od 2/3 čovječanstva, a što će neminovno dovesti do postepenog prestanka perioda globalizacije i dominacije u cilju stvaranja novog, pravednijeg i multipolarnog svjetskog poretka.
 
Zabrinjava i činjenica da Generalna skupština nije prihvatila mišljenje Posebne međunarodne komisije, koju čine istaknuti svjetski naučnici koji se bave istraživanjem genocida u svijetu, da u Srebrenici nije počinjen nikakav genocid, nego ratni zločin nad ne samo bošnjačkim, nego i nad srpskim narodom.
 
Ovakav način predlaganja i donošenja odluka u Generalnoj skupšini UN ozbiljno ugrožava međunarodno pravo, međunarodni pravni poredak i Organizaciju UN kao najznačajniju organizaciju  za čuvanje međunarodnog mira, međunarodnog prava i međunarodnog  pravnog poretka.
 
Upravo iz tih, ali i mnogih drugih razloga, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske smatra da je navedena rezolucija nelegalno donesena, da je donesena suprotno pravilima Organizacije UN, da predstavlja najozbiljniji presedan, koji ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet Organizacije UN i ugrožava međunarodni mir i međunarodni poredak i da ona kao takva ne može da proizvodi bilo kakve pravne posljedice. 
 
Nadležni organi Republike Srpske ovu rezoluciju treba javno da odbace, ali istovremeno i da izraze zabrinutost zbog sve češćeg kršenja međunarodnog prava i sve češćih nasrtaja na međunarodni pravni poredak.   
 
Banja Luka, 31. 5. 2024.
Skupština ANURS-a
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab