Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Izložba arhitekte Miomirke Dragomirović Trbić

21.06.2024.



U galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u petak, 21. juna 2024. godine u 19.00 časova, otvara se izložba arhitekte Miomirke Dragomirović Trbić.
 
Ova retrospektivna izložba, prezentovana na četrdeset eksponata, daje uvid u stvaralački projektantski opus ove značajne autorke u srpskoj savremenoj arhitekturi a koji je nastao u poslednjih trideset godina.
 
Miomirka Dragomirović, diplomirala je 1990. na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, autorka je velikog broja projekata javnih zdanja i porodičnih objekata u Republici Srpskoj. Njen projektantski pristup podrazumijeva autentično promišljanje arhitektonskih modela moderne i postmoderne u kojem su naglašeni multivalentnost, originalan senzibilitet za odnose između arhitekture i prirode, osjećaj za volumen, svjetlost i materijale, te međusobno prožimanje umjetničkog, tehničkog i misaonog sadržaja. 
 
Na preko četiri stotine izvedenih objekata, različitih namjena i funkcija, možemo sagledati raskošan senzibilitet ove autorke u njenom studioznom pristupu oblikovanja naših želja, potreba, navika i funkcija, nalazeći uvijek savršeni balans da njene projektantske forme budu u skladu sa prirodom, karakterom namjene i vlastitih estetskih i strukturalnih principa koji su uvijek u funkciji čovjeka.
Centralni registar hartija od vrijednosti (Banja Luka 2009); Turistički rekreativni centar Pliva (Šipovo 2009); Restoran ”Monumental” (Srbac 2013); Multifunkcionalni paviljon u parku Banjsko-rekreativnog centra (Slatina 2014); Dom za njegu starih lica (Prijedor 2016); Kongresni centar (Laktaši 2016); Apartmansko naselje (Banja Luka 2018), samo su neki od prepoznatljivih objekata koji afirmativno prezentuju stvaralaštvo ove autorke.
Galerija ANURS ovom izložbom osvetljava ovu značajnu oblast arhitekture, posebno njene autore koji su poprilično i nepravedno zapostavljeni na javnoj sceni a prisutni su u cjelokupnom oblikovanju našeg životnog prostora.
 
Izložba će biti otvorena do 21. jula 2024. godine.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab