Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Izašao iz štampe, šesnaesti po redu, zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa „Savremeni materijali 2023”

16.08.2024.


Izašao je, šesnaesti po redu, zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa „Savremeni materijali”, koji je održan 7. i 8. septembra 2023. godine. Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske održala je kontinuitet i dugogodišnju tradiciju organizovanja ovog naučnog skupa, koji obuhvata sve oblasti savremenih materijala, a u zborniku je pubikovan dio radova koji su prezentovani na pomenutom skupu. O značaju same teme za život savremenog čovjeka najbolje govori veliko interesovanja naučnika i istraživača širom svijeta, čija istraživanja nalaze svoje primjenu i neodvojiv su dio svakodnevnog života ljudi širom planete u svim oblastima, od tehnike do biomedicine. U tehnici su to obnovljivi izvori energije, energetika, elektrotehnika, mašinstvo, saobraćaj, građevina, tehnologija, informacione i komunikacione tehnologije, a u biomedicini medicina, stomatologija, farmacija. Promjene koje se dešavaju u ovim oblastima predstavljaju refleksiju razvoja fundamentalnih nauka na primijenjene nauke. O značaju istraživanja u oblasti savremenih materijala dodatno govori činjenica da su navedena istraživanja prioritetni ciljevi Evropske unije i svih razvijenih zemalja u svijetu. U tom smislu i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, izdavanjem ovog zbornika, daje svoj doprinos afirmaciji i razvoju savremenih materijala i nanotehnologija, kao bitnog faktora privrednog i ekonomskog razvoja društva. Ovaj zbornik, koji se nalazi pred vama, predstavlja zbirku recenziranih radova saopštenih na 16. međunarodnom naučnom skupu „Savremeni materijali”. Jedan dio radova je objavljen u naučnom časopisu „Contemporary Materials”, takođe u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Na ovom skupu prezentovano je ukupno 77 radova, sedam radova u okviru plenarne sesije, a 70 radova putem poster-prezentacija.
Ukupan broj autora svih radova je 221 i to je osnovni pokazatelj da je veliki broj istraživača zajednički učestvovao u ovim istraživanjima. S obzirom da su istraživanja i razvoj ove oblasti prioriteti gotovo svih zemalja u svijetu, posebno najrazvijenijih, svoja saznanja i iskustva prenijeli su nam, pored domaćih, eminentni naučnici iz 11 zemalja u svijetu, među kojima su: Holandija, Hrvatska, Španija, Bugarska, Južna Afrika, Sjeverna Irska (UK), Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovačka i Slovenija.
Predstavljeni radovi najvećim dijelom obuhvataju prirodne, tehničke, biotehničke i medicinske nauke. Najveći broj radova posvećen je proučavanju materijala koji se koriste u biomedicini. Gotovo svi radovi baziraju se na rezultatima multidisciplinarnog istraživanja savremenih materijala, njihovoj primjeni u nauci, tehnologiji i industriji. Stoga, predajemo ovaj zbornik na korišćenje i ocjenu naučnoj i stručnoj javnosti, ali i znatiželjnim čitaocima željnim novih znanja. Uvjereni smo da njegovo objavljivanje daje bar mali doprinos jačanju i razvoju našeg društva, kao i podizanju kvaliteta života.
 
PREGLED ZBORNIKA RADOVA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab