Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST IZVRŠNOG ODBORA ANURS-a

26.07.2023.


U srijedu, 26. jula 2023. godine, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, održana je proširena sjednica Izvršnog odbora ANURS. Na sjednici je vođena cjelovita rasprava o aktuelnim ustavno-zakonskim i imovinskim odnosima u Republici Srpskoj i BiH, koji se narušavaju djelovanjem pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika i nekih predstavnika Federacije BiH. O stavovima učesnika rasprave obavještavmo naučnu i širu društvenu javnost.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

1.Učesnici rasprave posebno su istakli da je nastala kriza u BiH kada je nelegalni i nepriznati visoki predstavnik, gospodin Kristijan Šmit nametnuo svoju odluku, prema kojoj imovina Republike Srpske pripada Bosni i Hercegovini, nakon što je potvrdi Parlamentarna skupština BiH. Na takvu odluku legalni i legitimni organi Republike Srpske: predsjednik Republike, Narodna skupština i Vlada, s pravom su oštro reagovali, potvrđujući da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom i da niko nema pravo, pa ni visoki predstavnik, da odlučuje o imovini Republike Srpske. Podsjećamo da je još u eri nastanka kapitalizma, a posebno liberalnog kapitalizma, utvrđeno tzv. „zlatno pravilo“ o nedodirljivosti imovine. Nije teorijski utemeljeno niti praktično prihvatljivo da danas u eri dominacije tržišne ekonomije bilo ko vrši podržavljenje imovine. Nametanje monopola „državne imovine“, ne može se provesti bez derogiranja funkcije tržišta i demokratskih institucija, a funkcija tržišta čini bitan temelj Dejtonskog sporazuma.

2.Ustavni sud Bosne i Hercegovine sa stranim sudijama konstantno krši Ustav BiH, Ustav Republike Srpske i Ustav Fedracije BiH. Vrhunac napada na konstitutivnost naroda BiH su njegove odluke, donesene 19. juna 2023. godine, kojima se brišu odredbe u Pravilima Ustavnog suda BiH, po kojima se mogu donositi odluke i bez sudija iz pojedinih konstitutivnih naroda. Praksa preglasavanja sudija iz Republike Srpske sada je još nepovoljnija, jer Ustavni sud može odlučivati i bez njihovog prisustva. Time je narušen Dejtonski sporazum, međunarodno i domaće pravo, za šta punu odgovornost nosi Ustavni sud BiH. Zato je nužno da se donese Zakon o Ustavnom sudu i da strane sudije odu.

3.Učesnici rasprave upozorili su na vanustavnost i štetnost vanpravnih odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda, na koje je s pravom reagovala Narodna skupština, donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske (27. juna 2023. godine), niti će se objavljivati u Službenom glasniku Republike Srpske. Ističemo da Narodna skupština, kao i parlamenti svih demokratskih zemalja, ima pravo da donosi odluke kojima se iskazuje volja građana, a u ovom slučaju ta volja je plebiscitarno iskazana.

4.U posljednje vrijeme sve više se narušavaju diplomatski odnosi BiH i međunarodnih institucija, djelovanjem pojedinih predstavnika međunarodne zajednice i pojedinaca predstavnika institucija Federacije BiH, s ciljem da se predstavnici Ujedinjenih nacija i institucija u Briselu uvjere da su za to krive institucije Republike Srpske. Ističemo da krizu izazivaju visoki predstavnik, Ustavni sud BiH i pojedini predstavnici Bošnjačkog naroda u institucijama BiH. Iz krize se može jedino izaći dogovorom predstavnika sva tri konstitutivna naroda, ukidanjem OHR-a, donošenjem Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

5.Učesnici rasprave u cjelini su podržali zakonske i druge aktivnosti institucija Republike Srpske, (Narodne skupštine, predsjednika Republike, Vlade i srpskog člana u Predsjedništvu BiH) za izlazak iz nepotrebno stvorene krize u BiH.

IZVRŠNI ODBOR ANURS-a

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab