Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održan naučni skup „Klizišta u Republici Srpskoj kao posljedica višednevnih poplava u maju 2014. godine“

16.10.2015.



U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske 16. oktobra 2015. održan je naučni skup „Klizišta u Republici Srpskoj kao posljedica višednevnih poplava u maju 2014. godine“. Skup, koji je organizovao Odbor za geonauke Odjeljenja prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, otvorio je akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a. Učesnicima skupa prigodnim govorima obratili su se prof. dr Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi RS; Dragan Mitrović, direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja RS i Veseljko Elez, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

S obzirom na to da su klizišta, nastala u maju 2014. i u februaru 2015, ostavila posljedice u nekoliko oblasti ljudskog djelovanja, Odbor za geonauke organizovao je ovaj naučni skup sa željom da se, kroz izlaganja kompetentnih istraživača (iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH, Republike Srpske) i na osnovu njihovih iskustava u vezi sa nastankom i sanacijom klizišta, pokuša utvrditi u kojoj mjeri smo do sada bili odgovorni prema prirodi, materijalnim sredstvima i životnoj sredini sa aspekta geološkog i geotehničkog izučavanja terena, te kako sanirati klizišta.

Na skupu je izloženo 13 referata u tri tematske cjeline: Klizišta nastala kao rezultat stihijskih i antropogenih procesa, Sanacija klizišta – uspješna i neuspješna i Upravljanje stihijskim i antropogenim procesima.

Nakon izloženih referata, u veoma plodonosnoj diskusiji u kojoj su učestvovali predstavnici struke i akademske zajednice izraženo je zadovoljstvo zbog organizovanja ovog naučnog skupa. Najviše se raspravljalo o tome da li su klizišta nastala kao posljedica prekomjernih padavina u pomenutom periodu ili su rezultat nedovoljno kvalitetnih inženjerskih zahvata tokom izgradnje objekata, ali nisu zanemarena ni druga važna pitanja.

Izloženi referati i zaključci sa naučnog skupa biće objavljeni u istoimenom zborniku radova.


































 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab