Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PREMINULA AKADEMIK DRENKA ŠEĆEROV ZEČEVIĆ

22.06.2024.



U Beogradu 22. juna 2024. godine u 91 godini života preminula je akademik Drenka Šećerov Zečević, anatom, profesor emeritus.
 
Rođena je 18. septembra 1933.  u Srpskom Krsturu (otac Radoslav i majka Dragica, rođena Malbaški). Klasičnu gimnaziju završila je u Subotici, a Medicinski fakultet u Sarajevu, 1958. godine. Predmet Anatomija čovjeka predavala je na Medicinskom, Stomatološkom, Farmaceutskom i Fakultetu za postdiplomske studije u Sarajevu, 1958-1994. godine. Doktorsku disertaciju O arterijskoj vaskularizaciji srca čoveka i nekih sisara odbranila je 20. decemebra 1969. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Deo disertacije rađen je kod Georga Venklera u Lozani u Istraživačkom centru za krvne sudove srca, za što je dobila stipendiju Svetske zdravstvene organizacije. Bila je šef Instituta dva mandata i stručni konsultant za transplantaciju organa i Instituta za rendgenologiju i radioterapiju Medicinskog fakulteta Univerzitetskog medicinskog centra u Sarajevu.
 
Godine 1980. izabrana je za eksperta za krvne sudove u Zajednici za naučni rad SFRJ. Za člana Odbora za kardiovaskularnu patologiju ANUBiH izabrana je 1980, a za inostranog člana ODbora za kardiovaskularnu patologiju SANU ‒ 2006.  godine. Usavršavala se u oblasti kliničke anatomije na Institutu za anatomiju u Lozani, te u Gruzijskoj akademiji nauka i umjetnosti, na II moskovskom Medicinskom fakultetu i na Institutu za anatomiju u Bazelu. 
Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske izabrana je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine. Bila je zamenik sekretara Odjeljenja medicinskih nauka ANURS-a od osnivanja do 2004. godine i sekretar Odjeljenja od 2004. do 2016. godine. Predsjednik je Odbora za kardiovaskularnu patologiju (od 2005- ) i Odbora za reproduktivno zdravlje i demografiju (2007-2022) Odjeljenja medicinskih nauka ANURS-a. Član Uređivačkog odbora Enciklopedije Republike Srpske (ERS), član Centralne redakcije i urednik Stručne redakcije za medicinske nauke do 2016. godine. 
 
U naučnoistraživačkom radu bavila se proučavanjem kongenitalnih iščašenja kuka, krvnih sudova srca i aterosklerozom, proučavanjem posttraumatskih prediktora kardiovaskularnih bolesti kod mladih u poslijeratnom periodu u Republici Srpskoj i reproduktivnim zdravljem i demografijom. Sama, ili sa saradnicima, objavila je 183 rada u domaćim i inostranim naučnim časopisima, kao što su: ,,Acta anatomicaˮ, Basel, ,,Arhiv anatomii, gistologii i embriologiiˮ, Leningrád, ,,Archives de l' Union medicale Balkaniqueˮ, Bucerest, ,,Anatomischer Anzeigerˮ, München, ,,Archives d'Anatomie, d'Histologie et d'Embrilogieˮ, Lausanna, ,,Folia anatomica jugoslavicaˮ, ,,Folia medica saraeviensisˮ, ,,Medicinski arhivˮ, ,,Glasnik antropološkog društva Jugoslavijeˮ, Posebna izdanja Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH i dr. Radovi su citirani u domaćoj i stranoj literaturi. Rukovodila je izradom osam multidisciplinarnih naučnoistraživačkih projekata u ANUBiH i ANURS-u, a u osam projekata bila je član istraživačkog tima. Učestvovala je na brojnim evropskim i svjetskim kongresima morfologa i kardiologa (Đenova, Bazel, Antverpen, Frajburg, Lozana, Nansi, Tbilisi, Atina, Lenjingrad, Pariz...).
 
Osim objavljenih radova, objavila je u koautorstvu više od 15 monografija, a uredila je veliki broj časopisa i zbornika, kao i udžbenika za preddiplomsku i diplomsku nastavu, urednik spomenice, veći broj recenzija, intervjua itd. Objavila je: knjige – Regionis corporis humani (u koautorstvu), Sarajevo 1982; Anatomija centralnog nervnog sistema (koautor Hižar), Sarajevo 1990; Psihijatrija I i II (D. Kecmanović), Beograd–Zagreb 1990; Kardiovaskularni sistem, Beograd 1997; Centralni nervni sistem, dopunjeno izdanje, Srpsko Sarajevo 2001; specijalna izdanja Republičkog fonda za naučni rad BiH – Krvni sudovi srca i koronarna bolest, Sarajevo 1982; Krvni sudovi srca i koronarna bolest kod ljudi iznad 65 godina starosti, Sarajevo 1985; Vaskularizacija testisa i promena na krvnim sudovima testisa u vezi sa životnom dobi, Sarajevo 1987; Posttraumatski prediktori ateroskleroze kod mladih, Banja Luka 2013; poglavlje u knjizi Novi trendovi u prevenciji, dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih bolesti, Beograd 2017; Novine u dijagnostici, liječenju i prevenciji akutnog koronarnog sindroma, (u koautorstvu), Banja Luka 2020; Psihotrauma i kardiovaskularne bolesti, (u koautorstvu), Banja Luka 2022. Priredila je zbornike radova Novi pogledi u prevenciji i tretmanu ateroskleroze, Banja Luka 2007; Psihosocijalni faktori i kardiovaskularne bolesti, Banja Luka 2007; Reproduktivno zdravlje, uslov opstanka u RS, Banja Luka 2011, kao i Spomenicu Boriši Staroviću, Banja Luka 2006; Spomenicu Sretenu Boškoviću, Banja Luka 2007.
 
Učestvovala je u organizaciji brojnih naučnih skupova, okruglih stolova, kongresa i simpozijuma sa međunarodnim učešćem iz kardiovaskularne patologije i drugih oblasti.
 
Bila je: predsjednik Društva anatoma SRBiH, član Društva anatoma Jugoslavije, Antropološkog društva Jugoslavije, Sekcije za kliničku anatomiju, član izvan radnog sastava Jugoslovenskog udruženja za borbu protiv ateroskleroze, član Balkanske medicinske unije, Društva anatoma Gruzije. Član je većeg broja domaćih i inostranih asocijacija morfologa i više uređivačkih odbora. Povodom jubileja četrdeset godina od osnivanja Univerziteta u Sarajevu, dobila je Plaketu za unapređenje nastavnog pro-cesa i afirmaciju naučnog rada. Dobitnik je i plaketa Medicinskog fakulteta u Sa-rajevu, povodom jubileja 30 i 40 godina od njegovog osnivanja, za podizanje ugleda fakulteta. Zdravstvena komora Republike Srpske dodijelila joj je „Hipokratovu povelju” za životno djelo (2002). Dobitnica je Povelje ANURS-a (2004) i Zlatne medalje ANURS-a (2013); Plakete počasnog člana Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, (2018). 
 
Sahrana će se obaviti u četvrtak, 27. juna 2024. godine u 13.30 časova na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. 
 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab