Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Galerija


OSNIVANjE
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske je osnovala Galeriju ANURS 2013. godine. Prava i dužnosti vrši Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Od osnivanja Galerija djeluje kao jedinica u sastavu Akademije. Galerijom rukovodi upravnik u skladu sa odlukama i programskom aktivnošću koju donosi Savjet Galerije a usvaja godišnja Skupština Akademije.
 
OSNOVNA DJELATNOST
Galerija ANURS ima multimedijalni izlagački koncept. Svojim istraživačkim, stručnim i naučnim radom organizuje samostalne, retrospektivne i biografske izložbe iz oblasti umjetnosti, nauke i kulture. Sve izložbe u Galeriji ANURS prati tipski katalog sa studijskim tekstovima uglednih istoričara umjetnosti, kritičara i književnika. Izložbe umjetnika, članova Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, katalog ima formu monografije.
Pored izložbene djelatnosti, Galerija ANURS organizuje prigodne koncerte, stručna predavanja iz umjetnosti, književne večeri i promociju knjiga iz oblasti umjetnosti.
 
U dosadašnjem radu Galerija ANURS imala je zapažene rezultate, koji na najbolji način predstavljaju Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske, njenu organizacionu strukturu i otvorenost prema javnosti. Od izložbe Slikarstvo Republike Srpske danas, kojom je započela izlagačka djelatnost 06. decembra 2013. godine, pa preko izložbi: Svedočim samo... , Branko Ćopić vitez tužnog lika, Nikola Tesla vrijeme i prostor, Srpske ikonone XVI – XVIII vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH, Put ka nebu Milivoja Unkovića, Sreten Stojanović crteži i skulpture, jesu značajne izložbe koje afirmišu našu kulturnu baštinu, organizovane i realizovane na visokom tehničkom, etetskom i stručnom nivou.
 
IZLOŽBE GALERIJE ANURS
 
ZBIRKA UMJETNIČKIH DJELA
U okviru djelatnosti Galerije ANURS, realizuju se pripreme i uslovi za stvaranje zbirke umjetničkih djela i vođenje kataloške evidencije po muzeološkim standardima. Izložbom „Savremena srpska grafika” Akademija je dobila svoju prvu zbirku od 32 umjetnička djela, donacijom šesnaest uglednih umjetnika. Ovom značajnom izložbom obilježen je i početak stvaranja fundusa umjetničkih djela ANURS-a.
 

Upravnik Galerije: profesor MILIVOJE UNKOVIĆ

 Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab